Prve godine su godine najintenzivnijeg učenja

8 kolovoza, 2017 by Nueva
012.jpg

Prve godine su godine učenja!!!!

Pedeset posto djetetove sposobnosti za učenje razvija se u prve četiri godine života. Ta činjenica pretvara roditelje u najvažnije pedagoške djelatnike na svijetu. Naravno tu su i stručnjaci različitih profila koji će roditeljima pružiti podršku i dati korisne savjete da zajedničkim radom postignu najbolje rezultate.

Djeca s teškoćama u razvoju mogu ostvariti puno veći napredak nego što se prije smatralo mogućim, iako svako dijete ima svoj individualni potencijal koji nije neograničen, djeca imaju širok raspon svojih sposobnosti čiji razvoj ovisi o vrsti iskustva i tretmana u koje su uključena. Upravo stoga metode rada temelje se na djetetovoj jedinstvenosti, na temelju koje se određuje individualizirani program namijenjen svakom pojedinom djetetu.

Učenje je najdjelotvornije kada je zabavno, zato je vrlo bitno da se učenje odvija kroz igru. Igra potiče emocionalni, socijalni i motorički razvoj.

Mi naučimo

10% od onoga što čitamo

20% od onoga što slušamo

30% od onoga što vidimo

50% od onoga što vidimo i čujemo

70% od onoga što izgovorimo

90% od onoga što izgovorimo i učinimo!!!

Djetetu je vrlo važna prihvaćenost od strane vršnjaka i već od 4. godine, ta je prihvaćenost važna sastavnica njegovog samopoštovanja. Stoga je vrlo bitno uključivati djecu u različite oblike odgojno-obrazovnih procesa (vrtići, škole, igraonice…), izuzetno je bitan kontakt djeteta s teškoćama u razvoju s djecom bez takvih teškoća, upravo je zato bitna integracija djece u redovni sustav.

Svako dijete prije svega treba roditelje koji se brinu o njemu i o zadovoljavanju njegovih potreba. roditeljima je često potrebna pomoć čitave društvene zajednice, posebice stručnjaka koji će im dati smjernice za rad s djecom, te koji će ih uputiti kamo se javiti radi ostvarivanja prava koje imaju, posebice o uključivanju u predškolske ustanove ili redovne škole. Sukladno o Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi djeca s teškoćama uključuju se u redovne predškolske ustanove po pravu prioriteta. Nažalost, u praksi se to ne provodi.

Prema Konvenciji o pravima djeteta dijete ima pravo živjeti sa svojim roditeljima, također ima pravo i da izrazi svoje mišljenje u slučajevima koji se njega tiču i takvo mišljenje treba biti uzeto u obzir, u skladu s dobi i zrelošću djeteta.

Kontaktirajte nas!

Stojimo vam na raspolaganju!

Imate pitanja na koje tražite odgovore? Obratite nam se s povjerenjem!


TELEFON

042/232-788MOBITEL

098/1911566Pratite nas na

DRUŠTVENIM MREŽAMA

NUEVA kabinet za razvojnu podršku i psihoterapiju.