ADOS 2- Dijagnostički protokol za procjenu autizma

3 listopada, 2023 by Nueva0
image_50369793-1200x900.jpg
Autizam je neurorazvojni poremećaj koji se očituje već u ranom djetinjstvu, a karakteriziraju ga kašnjenje u razvoju komunikacijskih vještina, socijalnih vještina i adaptivnih oblika ponašanja.
Do prije nekoliko godina prevalencija ovog poremećaja bila je 1 na 130 djece, dok danas znanstvena istraživanja govore o rapidnom porastu te prisutnosti poremećaja kod 1 na 68 djece.

🎈Prvi simptomi ovog neurorazvojnog poremećaja uglavnom su vidljivi već oko prve godine djetetova života, te se do 3 godine već može vidjeti jasnija klinička slika.
📊Rana detekcija je ključna, kao i pravovremeno uključivanje u terapije kako bi se ostvario što bolji ishod, te jačale sposobnosti, mogućnosti i potencijali djeteta.
Koji su simptomi navedenog poremećaj u najranijoj dobi?
📍dijete ne uspostavlja kontakt očima
📍dijete se ne odaziva na svoje ime (djeluje kao da ne čuje)
📍razvojne geste nisu prisutne (pa-pa, daj 5…)
📍ne razumije i adekvatno ne reagira na jednostavne naloge
📍prisutno je kašnjenje u govorno-jezičnom razvoju
📍kažiprstom ne pokazuje predmete
📍prisutna je eholalija
📍čini se da ga druga djeca ne zanimaju
📍prisutni su stereotipni pokreti (mahanje ručicama, vrtnja u krug)
🧮Prisutnost navedenih simptoma NE znači, da vaše dijete ima poremećaj iz autističnog spektra, već upućuje na važnost diferencijalne dijagnostike jer se može raditi i o poremećaju senzorne integracija, ADHD-u, opsesivno kompulzivnom poremećaju i mnogima drugima.
📚Važnost interdisciplinarnog pristupa ovom poremećaju od izuzetnog je značaja jer oko 70% djece s navedenim poremećajem pokazuje i poteškoće u području mentalnog zdravlja, te kombiniranje edukacijsko rehabilitacijskih terapija uz psihoterapiju daje značajne rezultate.
ADOS 2 je jedini u Hrvatskoj priznati i važeći instrument za postavljanje dijagnoze poremećaja iz spektra autizma te predstavlja “zlatni standard” u postupku dijagnostike. Sastoji se od zadataka što uključuju socijalnu interakciju između ispitivača i djeteta, a kojim ispitivač procjenjuje stupanj djetetova razvoja govora i komunikacije, uzajamnu socijalnu interakciju, igru, stereotipna ponašanja i sužene interese, kao i neka neuobičajena ponašanja.
Namijenjen je širokom dobnom rasponu sudionika (od 12 mjeseci do odrasle dobi) te objektivnom utvrđivanju razvojnih odstupanja u vidu poremećaja iz spektra autizma. Također omogućava i utvrđivanje stupnja izraženosti simptomatologije.
📕Primamo predbilježbe na: info@nueva.hr ili 098/1911566

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Kontaktirajte nas!

Stojimo vam na raspolaganju!

Imate pitanja na koje tražite odgovore? Obratite nam se s povjerenjem!


TELEFON

042/232-788MOBITEL

098/1911566Pratite nas na

DRUŠTVENIM MREŽAMA

NUEVA kabinet za razvojnu podršku i psihoterapiju.