Dijete s teškoćama u redovnom vrtiću

8 travnja, 2017 by Nueva
05.jpg

Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u redovne vrtićke programe od iznimne je važnosti za kasniji razvoj, učenje i napredak djeteta. Roditelji djece s teškoćama u razvoju često puta se dvoume bi li dijete upisali u vrtić ili ne.

Često puta prođe dosta vremena prije nego se odluče na taj korak i uključe svoje dijete u grupu svojih vršnjaka. Najčešće roditelje brine što dijete još nije usvojilo sve vještine i sposobnosti koje bi trebalo u odnosu na svoju dob. Razvojne ljestvice postoje kako bi znali u kojoj dobi se najčešće pojavljuju određene vještine i sposobnosti, ali ako vaše dijete zaostaje na nekom području, to nikako nije razlog njegovog ne uključivanje u vrtić, već upravo suprotno.

Dijete će brže napredovati na emocionalnom, socijalnom, i tjelesnom planu ukoliko mu je omogućena interakcija s djecom bez teškoća.

Djeca koja pohađaju vrtić kasnije se lakše uklope i snalaze u školskom okruženju, imaju više samopouzdanja, brže usvajaju navike svakodnevnog života, te imaju manje problema s disciplinom u odnosu na njihove vršnjake koji nisu uključeni u vrtić.

Kroz svakodnevne aktivnosti koje se događaju u vrtiću djeci se daje mogućnost za promatranje, imitiranje i interakciju s ostalom djecom koja nemaju poteškoće, te im se pruža prilika za usvajanje novih sposobnosti i vještina koje nemaju priliku usvojiti u roditeljskom domu. Također djeca tamo sklapaju divna prijateljstva, a znamo i sami da često vrtićka prijateljstva potraju i za čitav život.

Uključivanjem djece s teškoćama u redovne vrtićke programe od najranije dobi omogućeno je jačanje osobnosti djece, razvoj tolerancije i empatije, učenje suradnje, prihvaćanje različitosti, hrabrost pri traženju i davanju pomoći, jačanju kompetentne ličnosti… Integracija daje mogućnost svoj djeci da uče, igraju se i žive zajedno, te da se razviju u osobe koje razumiju i poštuju jedni druge.

https://www.dinamikom.eu/blog/odgoj-obrazovanje-i-razvoj/89-dijete-s-teskocama-u-redovnom-vrticu.html

Kontaktirajte nas!

Stojimo vam na raspolaganju!

Imate pitanja na koje tražite odgovore? Obratite nam se s povjerenjem!


TELEFON

042/232-788MOBITEL

098/1911566Pratite nas na

DRUŠTVENIM MREŽAMA

NUEVA kabinet za razvojnu podršku i psihoterapiju.