Zaljubljen/a u svog psihoterapeuta

3 prosinca, 2019 by Nueva
024.jpg

Odlučili ste krenuti na psihoterapiju, raditi na sebi, ojačati svoje potencijale, riješiti sve probleme koji vas muče, ojačati svoje samopoštovanje i podići kvalitetu života na novu, bolju razinu. Izabrali ste psihoterapeuta, krenuli raditi na stvarima koje ste iznijeli kao ključne za vaš napredak, rast i razvoj, a sada ste zaljubljeni u svog psihoterapeuta.

Ako se osjećate kao da ste zaljubljeni u svog psihoterapeuta, niste sami. Psihoterapija je intimni proces, i zapravo je često da se tijekom terapije razviju romantični osjećaji za svog psihoterapeuta. Psihoterapeut će ponuditi sigurno utočište za otkriti svoje najdublje tajne, te će vas prihvatiti bez obzira na sve. Kroz razgovor dobiti ćete uvid kako funkcioniraju zdravi odnosi, kako se približiti ljudima koji su vam važni, te kako postavljati zdrave granice. Ima smisla zašto ta sigurnost i prihvaćanje mogu biti privlačne, pogotovo ako percipirate da to ne dobivate u svom životu, a potrebno vam je.

Važno je da se ne osjećate loše niti vas treba biti sram tih osjećaja. Važno je da pričate o tome sa svojim psihoterapeutom. To može biti lakše reći nego učiniti, ali da stvarno dobite najviše iz terapije, važno je razgovarati. Psihoterapeut će tada biti u mogućnosti da vam pomogne istražiti te osjećaje i vjerojatno ćete rasti kroz ovaj proces i naučiti puno iz njega. Psihoterapeut gotovo sigurno već i zna da imate neke osjećaje prema njemu.

Psihoterapeuti imaju tendenciju da budu suosjećajni, empatični, strpljivi, dobri slušatelji koji svoje vrijeme i trud ulažu da vas poznaju bolje i usredotoče se na vaše prednosti, potencijale i jake strane.

Zbog jednosmjernog odnosa, psihoterapeuti također izgledaju gotovo savršeni cijelo vrijeme, a tko ne bi volio takve veze?

Kroz proces psihoterapije istražit ćete zašto je do toga došlo, koja uvjerenja postoje u vama, što u vašem životu nije onako kao biste vi željeli da bude. Možda se uvijek zaljubite u ljude koji su nedostupni, a tvoj psihoterapeut je samo još jedan primjer jednog od tih ljudi. Ili, možda nikada niste imali tu toplinu i prihvaćanje od nekoga, a žarko to želite. To i ima smisla jer kao ljudi svi trebamo nekoga da se brine o nama i prihvaća nas, odnosi s drugim ljudima su od ključne važnosti za naše mentalno zdravlje.  Nakon mnoštva samoprocjena vjerojatno će doživjeti osobni rast kao rezultat.

Psihoterapeut će zasigurno biti otvoren i ugodan u raspravi o vašim osjećajima. Terapija je sigurno mjesto za sve interpersonalne procese i kroz ovu situaciju može doći do osobnog rasta i razvoja.

Važno je  znati da su romantični odnosi neprikladni između psihoterapeuta i klijenta, i da je na vašem psihoterapeutu da održi ovu granicu. Psihoterapija je uglavnom jednostrana, za razliku od većine drugih odnosa u životu. Dijeleći svoja emocionalna iskustva i ponekad tajne sa svojim psihoterapeutom, otvarate se i ranjivo, što je često važno da biste dobili najviše iz procesa.

Iako izgleda komplicirano i zastrašujuće upravo ćete iz takvih situacija dobiti najviše za sebe, a zato ste zapravo i krenuli na psihoterapiju…zar ne?

I zato rastimo zajedno <3

Kontaktirajte nas!

Stojimo vam na raspolaganju!

Imate pitanja na koje tražite odgovore? Obratite nam se s povjerenjem!


TELEFON

042/232-788MOBITEL

098/1911566Pratite nas na

DRUŠTVENIM MREŽAMA

NUEVA kabinet za razvojnu podršku i psihoterapiju.