Vječita tema: Preljub

29 prosinca, 2019 by Nueva
026.jpg

U posljednjih nekoliko mjeseci, ljudi se najčešće javljaju na psihoterapijsko savjetovanje zbog preljuba bilo fizičkog bilo emocionalnog. Dok nam je svima nekako jasno što sve fizički preljub uključuje nekako je emocionalni jako teško prepoznati, i/ili priznati sebi. Ono što je unutar nas samih često puta se ne spominje, jer se nekako ne vidi odmah…

No, mi smo puno, puno više od fizičkog tijela, naše emocionalno biće je nemoguće izmjeriti, rekla bih čak da je beskrajno veliko i duboko, zapetljano, neravno i šareno. I to je područje gdje malo teže možemo odrediti granicu, ili malo lakše možemo skliznuti, ili malo teže možemo prepoznati (ne)prihvatljivo, ili malo lakše se možemo praviti da ne(vidimo). No emocionalna prevara je uglavnom samo korak do fizičke.

Ono što je najvažnije je to da svi sami biramo i odlučujemo u koje odnose ćemo ulaziti, a u koje ne.

Emocionalna prevara se najčešće opisuje kao često razmišljanje o nekoj osobi dok je druga pokraj nas, maštanje i sanjarenje o njoj (makar je možda i ne poznajemo), želja za bliskošću s tom osobom, potreba za kontaktom, podrškom. Izuzetno nam je važno što ta osoba misli o nama, te imamo potrebu udovoljiti joj.

Vjernost ili preljub možemo usporediti sa dućanom. Kada dođemo u dućan na policama ima jako puno stvari koje nam se sviđaju, šarene su i blještave, no na nama je koje ćemo odabrati i kupiti, te na kraju i platiti. Također moramo se i pitati jesmo li spremni izdvojiti tu količinu novaca za neki artikl. Isto je tako i sa odnosima i preljubima, jesmo li spremni platiti za ono što činimo? Poznajemo li dovoljno sebe, svoje potrebe i granice?

Neki od znakova emocionalnog preljuba su:

-udaljavanje od svoj partnera (u emocionalnom i fizičkom smislu)

-želja da što više vremena provodimo s drugom osobom

-druga osoba nas poznaje bolje nego naš partner

-često sanjamo drugu osobu

-o svim poteškoćama radije razgovaraš s njim/njom, a ne sa svojim partnerom

-osjećaš seksualnu privlačnost prema drugoj osobi

-izbjegavaš pričati o toj osobi sa svojim partnerom (bez obzira da li se poznaju ili ne), trudiš se ne spominjati ga/ju

Postoji razlika između emocionalnog preljuba i platonskog prijateljstva. I jedno i drugo uključuje dijeljenje tajni, misli, osjećaja, no u prijateljstvu nije prisutna seksualna privlačnost, dok u emocionalnom preljubu je. Platonsko prijateljstvo je duboka povezanost na duhovnoj i emocionalnoj razini, to je zrela, nesebična ljubav koja uglavnom traje čitav život.

Emocionalni preljub je znak da u našem sadašnjem odnosu nije sve onako kako bismo mi to željeli. Prepoznavanje toga je prvi korak, prema onome što želimo, bez obzira što/tko je to. Naš partner ili ta druga osoba, ili pak neka treća, ili niti jedna već naša sloboda. Sve što je napuknuto ili slomljeno se može popraviti samo ako to želimo. Može postati još čvršće, bolje i jače, ili možemo razbiti odnos u najsitnije dijelove, odgovornost je na osobama koje su u tom odnosu.

Ono što je izuzetno važno je sagledati sebe i okolnosti u kojima se nalazimo, i zapitati se koliko nam je važan odnos u kojem se trenutno nalazimo, da li je vrijedan toga da na njemu radimo, ili smo došli to točke kada biramo drugačiji put. Što god odabrali, ispravno je ako smo sa time u potpunosti zadovoljni. Biti fer prema sebi i drugima je najvažnije! Otvorenim i konstruktivnim razgovorom izložiti partneru što nas muči, koje su naše želje i potrebe, zapitati se rastemo li i razvijamo li se u istom smjeru, te vidimo li našu budućnost zajedno, pazeći pritom da (za)štitimo partnera koliko je to moguće, birajući riječi i geste koji su najmanje povređujuće za njega/nju.

Neke stvari ne možemo ili nismo spremni proraditi sami i to je ok, zato postoji psihoterapija.

Kontaktirajte nas!

Stojimo vam na raspolaganju!

Imate pitanja na koje tražite odgovore? Obratite nam se s povjerenjem!


TELEFON

042/232-788MOBITEL

098/1911566Pratite nas na

DRUŠTVENIM MREŽAMA

NUEVA kabinet za razvojnu podršku i psihoterapiju.