Neurofeedback terapije

19 studenoga, 2022 by Nueva0
nfb-opis.webp

Neurofeedback je znanstvena terapijska metoda bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga (EEG-a) i davanju povratne informacije. Pomoću ove metode analizira se aktivnost moždanih valova koja se zatim pretvara u korisne informacije o tome kako mozak funkcionira. Obzirom na to da su neki poremećaji povezani sa specifičnim obrascima moždane aktivnosti pomoću ove metode moguće je naučiti mozak da “bolje” funkcionira te time smanjiti ili u potpunosti ukloniti simptome poremećaja kao što su:

 • poremećaj pažnje/hiperaktivni poremećaj
 • poremećaj senzorne integracije
 • poteškoće učenja
 • poteškoće koncentracije
 • tikovi
 • anksioznost i depresivnost
 • panični napadi
 • tjeskobe i različitih strahova
 • stresa
 • loše koncentracije
 • glavobolja i migrena

Osim toga, neurofeedback terapija može se koristiti i za poboljšanje performansi na području sporta, glazbe, plesa i glume. Pokazano je da neurofeedback može pozitivno utjecati na određene moždane valove povezane sa sportskim i umjetničkim aktivnostima. Kod sportaša se neurofeedback terapijom najčešće nastoje poboljšati psihomotorne funkcije i samokontrola kako bi se poboljšala sportska izvedba.

neurofeedback terapija

Sofisticirana suvremena tehnologija tijekom neurofeedback terapija analizira aktivnosti moždanih valova te ih pretvara u korisne informacije o tome kako naš mozak funkcionira. Pomoću neuroffedbacka mozak se može vidjeti „kao u ogledalu“.Terapija se izvodi na način da se mjere moždani valovi, nakon čega se mozgu daje povratni signal u obliku stimulusa. Stimulus je najčešće auditoran (u obliku slušanja glazbe ili zvukova) ili vizualan (u obliku igranja igrica ili gledanja video zapisa). Uz pomoć EEG-a mjeri se odgovor na stimuluse te se bilježi napredak u funkcioniranju mozga. Pomoću neurofeedbacka osoba uči kako kompenzirati disregulaciju i postići veću funkcionalnost živčanog sustava čime može smanjiti ili eliminirati svoje simptome, poboljšati kognitivne sposobnosti i zadobiti emocionalnu ravnotežu. Povratnim signalom se nastoji postići mijenjanje obrazaca moždanih valova kako bi se promijenilo ponašanje, dovelo do smanjenja neprijatnih simptoma, te do poboljšanja ukupne kliničke slike i kvalitete života pojedinca.

Kako se provodi neurofeedback terapija

1) Inicijalna procjena

Inicijalna procjena uključuje upoznavanje sa karakteristikama kliničke slike, te se provodi testiranje različitim dijagnostičkim instrumentima ovisno o potrebama svake pojedine osobe. Nakon toga se provode individualne konzultacije te se određuje širi kontekst terapije koja uz sami neurofeedback može uključivati i terapijski rad edukacijskog rehabilitatora, psihologa ili psihoterapeuta. Prije uključivanja u terapijski proces osoba se upoznavanje s metodom, ograničenjima i mogućim oblicima napretka vezanim za očekivanja svake pojedine osobe.

2) Neurofeedback terapije

Jedan ciklus sastoji se od 20 terapija. Svaka pojedinačna terapija traje od 30-45 minuta, ovisno o odabranom protokolu. Optimalna učestalost treninga je 2 do 3 puta tjedno, a u pojedinim slučajevima preporučuje se raditi svaki dan. Minimalna učestalost dolazaka je jednom tjedno. Ponekad, ovisno o kliničkoj slici, može se raditi nekoliko ciklusa između kojih se radi pauza od nekoliko tjedana.

3) Finalna procjena

Nakon odrađenih 20 terapija radi se ponovna procjena s ciljem utvrđivanja napretka, te dogovora o daljnjim smjernicama za ostvarivanje maksimalnih potencijala osobe. Od trenutka kad se postignu ciljevi klijentima se preporučuje nastaviti dolaziti još 5-10 tretmana kako bi se prevenirao povratak neželjenih simptoma.

*za svaku pojedinu osobu utvrđuju se individualizirani protokoli ovisno o simptomima i kliničkoj slici osobe

*najbolje rezultate daje kombinacija neurofeedbacka s terapijama edukacijskog rehabilitatora, psihologa ili psihoterapeuta 

*ako na dogovoreni termin ne dođete niti ga unaprijed ne otkažete zadržavamo pravo naplate istog u 100% iznosu kao da je održana terapija 

*na ciklus od 10, 20 i 30 terapija odoravamo popust za jednokratna plaćanja


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Kontaktirajte nas!

Stojimo vam na raspolaganju!

Imate pitanja na koje tražite odgovore? Obratite nam se s povjerenjem!


TELEFON

042/232-788MOBITEL

098/1911566Pratite nas na

DRUŠTVENIM MREŽAMA

NUEVA kabinet za razvojnu podršku i psihoterapiju.