Kako pripremiti prvašića za prvi dan škole?

11 kolovoza, 2023 by Nueva0
Vizual-FB-i-Instagram-kako-pripremiti-prvasica-za-prvi-dan-skole.png

Većina nas se sjeća svog prvog dana škole, od toga kakvu su torbu imali, što su obukli, kako su ih učitelji dočekali, pokraj koga su sjeli i slično. Možemo se složiti kako je polazak u školu zaista velika promjena koja zna nekada biti pomalo zastrašujuća i obilježena stresom. Kako onda savladati strahove i spremno krenuti u novi izazov?

Ključna karika u savladavanju straha imaju roditelji te koliko će i na kakav način pružiti podršku djetetu. Međutim, i oni se tih dana nose s popriličnim stresom zbog očekivanja da se dijete što brže i uspješnije prilagodi novoj okolini što može posljedično dovesti do povećanja stresa kod djeteta ako roditelj kvalitetno ne iskomunicira svoje osjećaje te validira i normalizira djetetove.

Prvašići najčešće doživljavaju strah zbog nepredvidljivosti i odlaska u nepoznato stoga se roditeljima preporučuje odlazak do škole prije početka školske godine. Dijete tada uči put do škole, kakva je škola, a po mogućnosti može naučiti i gdje mu je učionica te kako ona izgleda. Važno je pritom naglasiti kako škola nije samo mjesto za dobivanje ocjena i pohvala od učitelja nego i mjesto gdje se događaju zabavne stvari, poput upoznavanja prijatelja, igranja i slično. Učenje puta do škole nekada zna biti izazovno, osobito ako škola nije „preko puta“ stoga je na roditeljima da ovu aktivnost preoblikuju u igru i ponavljaju je. Bitno je da dijete, pod nadzorom roditelja, pokuša samo doći do škole te da samo pokuša spakirati torbu što će mu povećati osjećaj sigurnosti i samostalnosti.

Djeca bi zajedno s roditeljima trebala sudjelovati u organizaciji i pripremi svih potrebnih stvari za novu školsku godinu stoga bi bilo dobro da se napravi popis svih mogućih školskih pribora, odjeće i obuće koje trebaju za prvašića te da se počne s kupnjom prije nego što krene škola. Još jedan od načina kako izbjeći stres je da zajedno osmisle tjedni raspored kojeg će se dijete pridržavati kada krene škola. U tom rasporedu treba biti naglašeno kada je vrijeme za igru i odmor.

Svako napreduje različitim tempom pa će tako neko dijete brže proći proces prilagodbe, a nekom će trebati malo više vremena. Svako uspoređivanje djeteta s drugom djecom bi samo još usporio proces prilagodbe stoga je važno osvijestiti kako ponašanje roditelja utječe na dijete i njegovu prilagodbu. Kako bismo vam olakšali taj cijeli proces, kabinet Nueva nudi besplatno savjetovanje u tjednu od 28.08. do 01.09.2023!

Rezerviraj mjesto za besplatno savjetovanje na 098/1911566 ili na mail info@nueva.hr

Samo zajedno možemo rasti!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Kontaktirajte nas!

Stojimo vam na raspolaganju!

Imate pitanja na koje tražite odgovore? Obratite nam se s povjerenjem!


TELEFON

042/232-788MOBITEL

098/1911566Pratite nas na

DRUŠTVENIM MREŽAMA

NUEVA kabinet za razvojnu podršku i psihoterapiju.